Jij ziet het toch ook?

Schrijf je in voor de Omnios-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van mondzorg voor kwetsbare mensen.

Email
Naam

Wij zien het wel…

Vergeten gebitten, verwaarloosde mondzorg – een schrijnende realiteit, vooral voor ouderen die langer thuiswonen en over het hoofd worden gezien. Door de steeds harder groeiende zorgdruk wordt dit probleem steeds groter.

Vandaar onze “Je ziet het niet-campagne’, een initiatief dat zich richt op het verbeteren van de mondgezondheid voor zorgafhankelijke mensen. Mondgezondheid speelt een cruciale rol in het algehele welzijn en de kwaliteit van leven, maar wordt vaak over het hoofd gezien bij kwetsbare groepen.

Deze campagne streeft ernaar om bewustwording te creëren,
zorgmedewerkers te ondersteunen en concrete stappen te ondernemen om de mondgezondheid in zorginstellingen te verbeteren. Samen kunnen we ervoor zorgen dat mondzorg een vanzelfsprekend en integraal onderdeel wordt van de zorg die we bieden.

De onzichtbare achterstand in mondgezondheid

Veel ouderen verhuizen naar zorginstellingen met een aanzienlijke achterstand in hun mondgezondheid. Onderzoek toont aan dat deze ouderen vaak al 6 tot 8 jaar geen tandarts meer hebben bezocht voordat ze opgenomen worden. Dit leidt tot ernstige mondgezondheidsproblemen die vaak onzichtbaar blijven totdat ze escaleren.

Statistieken en Feiten:

 • 6 tot 8 jaar zonder tandartsbezoek: Vóór hun opname in een zorginstelling hebben veel ouderen jarenlang geen tandarts gezien. Deze verwaarlozing leidt tot een ophoping van problemen zoals tandbederf, tandvleesontstekingen en verloren tanden.
 • Meer dan 80% van de ouderen heeft mondgezondheidsproblemen: Volgens onderzoek heeft ongeveer de helft van de ouderen in zorginstellingen te maken met aanzienlijke mondgezondheidsproblemen. (lees hier het artikel)
 • Mondgezondheid en algehele gezondheid: Slechte mondgezondheid is direct gerelateerd aan ernstige gezondheidsproblemen zoals ondervoeding, longinfecties en een verhoogd risico op hartziekten. (lees meer op Zorg voor Beter)
 • Financiële impact: De kosten van mondgezondheidsproblemen kunnen hoog oplopen. Preventieve zorg kan daarentegen de kosten van behandelingen en ziekenhuisopnames aanzienlijk verminderen. (via het KNMT, hoofdstuk 4).

Deze achterstand in mondgezondheid heeft niet alleen directe gevolgen voor de mond zelf, maar beïnvloedt ook de algehele gezondheid en het welzijn van de ouderen. Het is van cruciaal belang om deze problemen vroegtijdig aan te pakken en preventieve mondzorg te integreren in de zorg voor ouderen.

Bezoek ons kennisplein

Wat kunnen gevolgen zijn van slechte mondzorg?

Wist je dat niet goed voor je mond zorgen meer problemen kan geven dan alleen maar een slecht gebit? Slechte mondzorg kan allerlei ernstige problemen veroorzaken die invloed hebben op je algehele gezondheid en je mentale gesteldheid. Wist jij dat de onderstaande problemen kunnen ontstaan of verergeren door slechte mondhygiëne?

 • Benauwdheid
 • Agressie
 • Longontsteking
 • Ondervoeding
 • Maag- en darmproblemen
 • Stress
 • Verslikken
 • Hart- en vaatziekten

Wil jij meehelpen de mondzorg voor ouderen te verbeteren?
Hieronder zijn enkele stappen die je zelf kunt ondernemen. Je kunt kiezen voor informatie voor zorgprofessionals of voor familie/betrokkenen.

ZorgprofessionalsFamilie/betrokkenen
 • Educatie:
  Gebruik de kennis op Zorg voor Beter om je eigen kennis te vergroten. Dit kun je zelfstandig doen, in je team of tijdens scholing. Klik hier.
 • Mondzorgprocedure: 
  Werk je in een zorginstelling? Vraag daar dan naar de actuele mondzorgprocedure. Is er geen mondzorgprocedure? Neem dan contact op met ons. Wij helpen je verder.
 • Download de poetskaarten: 
  De poetskaarten zijn een goede handleiding voor het verzorgen van iedere mond. Klik hier voor de download.
 • Bezoek ons kennisplein: 
  Ons kennisplein staat vol waardevolle tips om de mondverzorging bij zorgafhankelijke mensen eenvoudiger te laten verlopen.  Klik hier voor het kennisplein.
 • Vraag een mondzorganalyse aan: 
  Wil jij weten hoe het gesteld is met de mondzorg in jouw zorginstelling? Vraag hier dan vrijblijvend de gratis mondzorganalyse aan. Klik hier.
 • Bewustwording vergroten:
  Verspreid het bewustzijn over het belang van goede mondgezondheid, niet alleen onder zorgprofessionals maar ook in jouw sociale kring. Praat erover.
 • Regelmatig tandarts of mondhygiënist bezoek aanmoedigen:
  Moedig ouderen aan regelmatig naar de tandarts of mondhygiënist te gaan, vooral wanneer ze nog thuiswonen.
 • Ondersteuning bij dagelijkse mondverzorging:
  Help ouderen met dagelijkse mondverzorging, zoals bijvoorbeeld het tandenpoetsen, en stimuleer het gebruik van ragers. Zorg ervoor dat ze beschikking hebben tot de juiste mondverzorgingsproducten.
 • Download de poetskaarten: 
  De poetskaarten zijn een goede handleiding voor het verzorgen van iedere mond. Neem de kaarten samen door of hang ze op als geheugensteuntje. Klik hier voor de download.

Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

In een oriënterend gesprek bekijken we graag hoe we de mondzorg binnen jouw organisatie samen het beste kunnen verzorgen. We bespreken wat er nodig is en welke diensten vanuit Omnios het beste bij de organisatie passen.

Er is veel mogelijk. Vanzelfsprekend mondzorg voor de bewoners van uw zorginstelling. Maar ook mondtrainingen voor het zorgpersoneel, over het belang van (preventieve) mondzorg.

Laat het ons weten. We beantwoorden graag al je vragen.