

Blog


De ouderenzorg verandert en Omnios verandert mee
De ouderenzorg in Nederland staat voor grote veranderingen. In 2025 is een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder. Dit betekent dat steeds meer mensen zorg nodig hebben. Tegelijkertijd willen we allemaal zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Hoe zorgen…

Samenwerken aan betere mondzorg: in gesprek met Anouk, Mieke en Joop
Mondzorg is een onmisbaar onderdeel van goede zorg, maar hoe zorg je ervoor dat het in de dagelijkse praktijk echt een plek krijgt? We spreken met drie ervaren mondzorgprofessionals van Omnios: Mieke van Geerenstein is preventie-assistent en werkt al een geruime tijd voor Omnios.…

Mondzorg in de ouderenzorg: een gesprek met Elize Roodbeen en Nikki Verkerk van Vilente
Van twijfel naar toewijdingElize Roodbeen wist het al vroeg: ze wilde voor ouderen zorgen. Tijdens een open dag werd haar de opleiding verpleegkunde aangeraden en sindsdien heeft ze haar roeping gevonden. Toch had ze niet direct een passie voor mondzorg.…

Een glimlach teruggeven: interview met Fiona van Elk, tandartsassistente bij Omnios
Een passie voor mondzorgFiona van Elk werkt als tandartsassistente bij Omnios en zet zich in voor de mondgezondheid van kwetsbare ouderen. “Het geeft mij voldoening om bij te dragen aan een gezonde mond en daarmee aan het welzijn van onze…

Wet DBA: wat de nieuwe regels betekenen voor zorginstellingen en zzp’ers in de zorg
De Wet DBA heeft in de afgelopen jaren veel stof doen opwaaien, vooral in de zorgsector. Voor zorginstellingen, waar zelfstandige zorgverleners een belangrijke rol spelen, is de aanscherping van de Wet DBA in september 2024 een wake-up call. De nieuwe…

Longontsteking en mondgezondheid: een stille, maar gevaarlijke link
Wist je dat een gezonde mond veel meer betekent dan een frisse adem of een mooie glimlach? Een slechte mondgezondheid kan leiden tot serieuze problemen, zoals een longontsteking. Vooral bij ouderen en zorgafhankelijke mensen kan een niet goed verzorgde mond…

Wat het personeelstekort betekent voor de dagelijkse mondzorg in zorginstellingen
Het is een drukke dag op een zorgbeurs en tijdens één van die gesprekken vertelt een zorgmedewerker een verhaal dat je raakt. Ze praat over een bewoner in haar zorginstelling. Een oudere dame die stil en bescheiden haar dagen doorbracht.…

Slechte mondgezondheid bij zorgafhankelijke mensen: het kan je hart raken

Mondgezondheid thuiswonende ouderen verslechtert
Mevrouw Jansen, 82 jaar oud, begint haar dag zoals ze dat al jaren doet: met een kopje koffie aan de keukentafel, kijkend naar de opkomende zon. Ze woont nog steeds zelfstandig in het huis waar ze haar kinderen heeft grootgebracht.…

Tandarts in een zorginstelling: Hoe regelmatige mondzorg de levenskwaliteit verhoogt
Mondzorg is een essentieel, maar vaak onderschat aspect van de algehele gezondheid, vooral in zorginstellingen. Bewoners van zorginstellingen krijgen vaak te maken met mondproblemen zoals tandvleesontstekingen, cariës en droge mond. Zonder regelmatige tandartsbezoeken kunnen deze problemen leiden tot ernstige complicaties,…

Het belang van tandartsbezoeken voor zorgafhankelijke, thuiswonende ouderen
Ouder worden brengt veel veranderingen met zich mee, waaronder een toenemende behoefte aan hulp bij dagelijkse activiteiten. Voor thuiswonende ouderen die steeds zorgafhankelijker worden, is het belangrijk om aandacht te blijven besteden aan mondzorg. Regelmatige tandartsbezoeken spelen hierin een cruciale…