Jij ziet het toch ook?

Schrijf je in voor de Omnios-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van mondzorg voor kwetsbare mensen.

Email
Naam

Over Omnios

Omnios betekent ‘alle monden’. Iedereen heeft recht op goede mondzorg, ook zorgafhankelijke mensen voor wie de mondzorg nu onvoldoende toegankelijk is. Dat is waar Omnios voor staat – daar zetten we ons voor in.

Onze achtergrond

Omnios is opgericht in 2013, als een van de eerste professionele mondzorgorganisaties voor zorgafhankelijke mensen in Nederland. We zijn gestart als een klein bedrijf, onder leiding van oprichters Remco Koop en Daan Beerepoot.

Preventief & structureel

Remco en Daan zagen dat de mondzorg voor kwetsbare mensen in zorginstellingen een onderbelicht zorgonderdeel is – en dat dit veel leed veroorzaakt. Zowel lichamelijk als psychosociaal.

Zo kan pijn ontstaan bij het kauwen, spreken en slikken. Slechte mondverzorging kan zelfs leiden tot (soms ernstige) complicaties. Bijvoorbeeld een longontsteking, ondervoeding, hart- en vaatziekten of een lastig in te stellen glucosespiegel bij diabetes. Er kunnen ook psychosociale moeilijkheden ontstaan. Mensen kunnen geïsoleerd raken, bijvoorbeeld vanwege (schaamte voor) hun slechte adem, problemen met spreken of een zeer onaantrekkelijk gebit

De mondzorg voor deze kwetsbare mensen moet preventiever en structureler, vonden zij.

Zeker via regelmatige mond- en gebitscontroles, maar ook door de dagelijkse mondzorg te verbeteren. Bijvoorbeeld door simpelweg standaard elke drie maanden de tandenborstel te vervangen. Of eraan te denken dat je ’s avonds na het tandenpoetsen niet je medicijnen met appelmoes moet innemen.

Vaak wordt pas bij klachten een tandarts of mondhygiënist in consult geroepen; en dat is gewoonweg niet genoeg. Er is meer nodig.

Omnios; De Lingehof, Bemmel
Omnios; Training; Voorhoeve Woonzorgcentrum, Utrecht

Driepijlerformule

Daarom ontwikkelden zij de driepijlerformule , als fundament van de Omnios-werkwijze. Deze pijlers in het kort: met een vakkundig en mobiel team, volgens twee professionele richtlijnen en via Omnios-opleidingen voor zorgprofessionals.

Inmiddels telt Omnios zo’n 130 (mondzorg)professionals – allemaal met een passie voor hun vak. Remco is blij dat de driepijlerformule werkt en trots op alle mensen die Omnios groot maken. Omnios helpt steeds meer zorginstellingen de mondzorg goed in te richten. Met regelmatige mondzorgcontroles, opleidingen voor zorgprofessionals en mondzorg als onderdeel van de dagelijkse verzorging.

Onze drijfveer

Recent Nederlands onderzoek laat zien dat ongeveer 75% van de ouderen bij opname in een verpleeghuis een matige tot slechte mondgezondheid heeft. Omnios slaat de handen ineen met behandelaren en zorginstellingen. Samen zorgen we ervoor voor dat verantwoorde, structurele mondzorg wordt geboden in hun eigen, vertrouwde omgeving.

Zo dragen we niet alleen bij aan het welbevinden van mensen in een zorginstelling maar ook dat de kwaliteit van leven niet achteruit gaat door slechte (preventieve)mondzorg.

Ons doel is een gezonde en pijnvrije mond voor iedereen, ook voor bewoners in een zorginstelling

Vragen? Laat het ons weten!

Alle Omnios-medewerkers zetten zich met veel expertise (en minstens evenveel passie) in voor deskundige mondzorg voor zorgafhankelijke mensen.

Heb je een vraag over onze diensten? Of ideeën en suggesties over hoe wij onze zorg kunnen verbeteren? Wij horen het graag!