Een van de pijlers van onze driepijlerformule is dan ook: mondzorg onderdeel maken van het bestaande zorgaanbod van de zorginstelling. De Omnios Academie is opgericht om zorgprofessionals in zorginstellingen mondzorgtrainingen te bieden. Deze trainingen geven we op locatie; in de zorginstelling zelf.

Omnios trainingen:
stevige basiskennis en praktische handvatten

We bieden de zorgprofessionals een stevige basiskennis van de anatomie en pathologie van de mond en het gebit. Ook komen de mogelijke lichamelijke en psychosociale gevolgen van mondproblemen en de eventuele complicaties daarvan aan bod. Daarnaast bekijken we samen hoe je de (preventieve) mondzorg het beste kunt inbedden in de bestaande zorg. Tot slot is er ruimte voor casuïstiek.

Goed kauwen is belangrijk voor de gezondheid

Hoogleraar neuropsychologie Eric Scherder wijst op het belang van bewegen voor de gezondheid van het brein – waaronder kauwen. Scherder: “De kauwspieren zijn je sterkste spiergroepen die je hebt. Als je kauwt neemt de doorbloeding in een van de grootste vaten van je brein toe. En dat is precies het vat waar bijvoorbeeld ook de meeste keren een herseninfarct voorkomt.” Belangrijk dus, zeker als je zoals zoveel zorgafhankelijke ouderen, niet veel meer kunt bewegen. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt Scherders visie.

Hoogleraar neuropsychologie Eric Scherder over het belang van kauwen.


Omnios; De Lingehof, Bemmel

Verzorgen & signaleren

Met meer kennis kun je als zorgverlener goede preventieve mondzorg leveren, als onderdeel van de dagelijkse verzorging. Ook ben je in staat de meest voorkomende mondaandoeningen te signaleren en weet je welke actie je moet ondernemen: de mondzorg aanpassen, dit vastleggen in het zorgdossier en het Omnios-mondzorgteam inlichten.

Belangrijk, want zo kunnen we het probleem sneller beoordelen en behandelen.


Ervaren trainers

De trainingen worden gegeven door onze (geriatrisch) mondhygiënisten en preventie-assistenten; allemaal met een jarenlange ervaring in de geriatrische mondzorg. Om ook hun kennis up-to-date te houden volgen zij elk jaar interne- en externe geriatrische mondzorgtrainingen.


Omnios; De Lingehof, Bemmel

De training & certificaat

De Omnios-mondzorgtraining bestaat uit drie dagdelen. Nadat je de hele training hebt doorlopen, ontvang je als deelnemer een certificaat. We geven elk jaar een opfris/intervisietraining, dus je kennis blijft up-to-date.

Kwaliteit en accreditatie

Alle Omnios-trainingen zijn gebaseerd op de richtlijn ‘Mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten in verpleeghuizen’ en de richtlijn ‘Mondzorg voor aan huis gebonden kwetsbare ouderen’. Omnios is voortdurend in gesprek met brancheorganisaties (KNMT, NVM, NVGD) en beleidsmakers (NZA, ZIN, ZN, ACTIZ). Op deze manier willen de mondzorg voor onze doelgroep steeds verder te verbeteren, zowel op organisatorisch- als inhoudelijk niveau.

We zijn daarom goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen ons vakgebied. De training biedt dan ook de nieuwste inzichten én beproefde methoden.

Wij helpen je graag om voor de medewerkers accreditatie aan te vragen voor onze trainingen.


Omnios; Reinigen gebitsprothese

Ook trainingen voor andere zorgprofessionals

We willen het belang van (preventieve) mondzorg breed onder de aandacht te brengen. Daarom ontwikkelen we ook maatwerktrainingen voor bijvoorbeeld verpleegkundigen, diëtisten of artsen in opleiding.

Deze trainingen worden gegeven door (geriatrisch) mondhygiënisten en preventie-assistenten met een jarenlange ervaring in de geriatrische mondzorg.


Geïnteresseerd?

Wil je meer weten over deze trainingen? Of weten wat er binnen jouw zorginstelling of organisatie mogelijk is? Wij helpen je graag om voor
jouw medewerkers de juiste training samen te stellen die aansluit bij jullie organisatie. Ook ondersteunen we bij het aanvragen van accreditatie voor onze trainingen.

Poetshoudingen
Reinigen van een prothese
Reinigen van de tandloze mond