Jij ziet het toch ook?

Schrijf je in voor de Omnios-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van mondzorg voor kwetsbare mensen.

Email
Naam

Uitvoeren van mondverzorging

Welkom op de webpagina over het uitvoeren van mondverzorging! Hier ontdek je waarom mondverzorging zo belangrijk is voor de algehele gezondheid en hoe je als zorgverlener deze zorg kunt leveren. Mondverzorging is daarnaast ook essentieel voor dagelijkse functies zoals eten, praten en lachen, en dat allemaal zonder pijn of ongemak. De Richtlijn Mondverzorging benadrukt dit belang, maar geeft ook aan dat ondersteuning nodig kan zijn. Op deze pagina vind je praktische tips en aanbevelingen voor effectieve mondverzorging, inclusief een stappenplan en handige protocollen. Ontdek hier hoe je de mondgezondheid van cliënten kunt ondersteunen en verbeteren!


Belang van mondverzorging

Voor zorgafhankelijke cliënten, die vaak al een kwetsbare gezondheid hebben, is goede mondverzorging van onschatbare waarde. Mondproblemen kunnen voor hen extra belastend zijn, omdat ze al kwetsbaar zijn. Als mondproblemen zoals gaatjes, rottende kiezen of ontstoken tandvlees niet worden voorkomen heeft dat gevolgen voor hun hele lichaam. Naast dat eten lastiger wordt en ze mentale problemen kunnen krijgen, kunnen er ook bacteriën en infecties eenvoudiger in hun bloedbaan terecht komen. Deze kunnen ernstige infecties veroorzaken die de algehele gezondheid van de cliënt verder in gevaar brengt. Daarom is het zo belangrijk om regelmatig voor de mond te zorgen en hierdoor problemen te voorkomen. Zo blijven cliënten comfortabel en gezond, zelfs als ze al zorgafhankelijk zijn.


Stappenplan bij uitvoeren van mondverzorging

Hier volgt een stapsgewijze aanpak voor het uitvoeren van mondverzorging:

  • Controleer of er een individueel mondverzorgingsplan aanwezig is voor de cliënt.
  • Zorg voor de benodigde materialen en controleer of deze geschikt zijn voor gebruik.
  • Draag altijd handschoenen en zorg voor voldoende licht tijdens de verzorging.
  • Leg aan de cliënt uit wat je gaat doen tijdens de mondverzorging.
  • Indien aanwezig, laat de cliënt de gebitsprothese uit de mond nemen of help hierbij.
  • Let tijdens de uitvoering van de mondverzorging goed op reacties van de cliënt, zoals pijn.
  • Noteer eventuele opvallende zaken of afwijkingen in het zorgdossier voor verdere evaluatie.

Voor gedetailleerde instructies over het uitvoeren van mondverzorging bij verschillende mondtypen, verwijzen we naar de poetskaarten waarin stap voor stap alle instructies staan. Deze poetskaarten bevatten specifieke aanwijzingen voor onder andere natuurlijke tanden, protheses en implantaten.


Samen werken aan een gezonde mond

Door het regelmatig uitvoeren van mondverzorging kunnen zorgverleners bijdragen aan een betere mondgezondheid van hun cliënten. Door alert te zijn op signalen van mondproblemen en op de juiste wijze mondverzorging uit te voeren, kunnen complicaties worden voorkomen en de algehele gezondheid worden bevorderd. Samenwerking met het mondzorgteam en het gebruik van de juiste instrumenten en protocollen zijn hierbij van essentieel belang. Laten we samen blijven streven naar optimale mondverzorging voor iedere cliënt, zodat zij kunnen genieten van een gezonde en pijnvrije mond.

Test je kennis


Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

In een oriënterend gesprek bekijken we graag hoe we de mondzorg binnen jouw organisatie samen het beste kunnen organiseren. We bespreken wat er nodig is en welke diensten vanuit Omnios het beste bij de organisatie passen.

Er is veel mogelijk. Vanzelfsprekend mondzorg voor de bewoners van jouw zorginstelling. Maar ook mondtrainingen voor het zorgpersoneel, over het belang van (preventieve) mondzorg.

Laat het ons weten. We beantwoorden graag al je vragen.