Jij ziet het toch ook?

Schrijf je in voor de Omnios-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van mondzorg voor kwetsbare mensen.

Email
Naam

Praat met thuiswonende ouderen over de tandarts

Heb je onlangs aan de keukentafel gezeten en je zorgen uitgesproken over de gezondheid van je ouder wordende moeder of vader? Het is een bekend scenario in veel huishoudens. Maar hoe vaak komt mondzorg ter sprake? Regelmatige bezoeken aan de tandarts zijn erg belangrijk, vooral voor ouderen. We leggen je graag uit waarom dit zo belangrijk is en hoe je het onderwerp kunt bespreken met je dierbaren.

Goede mondzorg is niet alleen belangrijk voor een mooie glimlach. Het speelt een grote rol in de algehele gezondheid. Voor ouderen kan slechte mondgezondheid leiden tot ernstige problemen, zoals:

 • Infecties: Bacteriën in de mond kunnen infecties veroorzaken die zich door het lichaam kunnen verspreiden. Denk hierbij aan een longontsteking, hart- en vaatziektes of het verergeren van diabetes.
 • Pijn en ongemak: Tandproblemen kunnen leiden tot chronische pijn, wat de levenskwaliteit sterk vermindert.
 • Moeilijkheden bij het eten: Slechte mondgezondheid kan het moeilijk maken om te kauwen en te slikken, wat kan leiden tot ondervoeding.

Helaas stellen veel ouderen tandartsbezoeken uit, wat de problemen alleen maar verergert. Dit kan komen door angst, mobiliteitsproblemen of simpelweg het gevoel dat het niet meer nodig is. Daarom is het belangrijk om regelmatig over mondzorg te praten en tandartsbezoeken aan te moedigen.

Het beginnen van een gesprek over de tandarts kan lastig zijn. Begin met een kalm en zorgzaam gesprek. Vraag hoe ze hun mondgezondheid ervaren en luister naar hun zorgen. Veel ouderen zijn bang voor de tandarts of denken dat het niet meer nodig is. Hier zijn enkele tips om het gesprek soepel te laten verlopen:

 • Wees begripvol: Toon empathie en begrip voor hun gevoelens en ervaringen.
 • Benoem de voordelen: Leg uit hoe regelmatige tandartsbezoeken kunnen bijdragen aan hun algemene gezondheid en welzijn.
 • Deel ervaringen: Vertel over je eigen ervaringen met de tandarts om het gesprek persoonlijker en minder bedreigend te maken.
 • Bied hulp aan: Stel voor om hen te begeleiden naar de tandarts of te helpen met het maken van afspraken.

Door te luisteren en begrip te tonen, kun je hun angsten wegnemen en het belang van regelmatige mondzorg benadrukken.

Je hoeft dit gesprek niet alleen te voeren. Betrek andere familieleden en vrienden. Ze kunnen helpen herinneren aan afspraken of zelfs meegaan naar de tandarts. Hier zijn enkele manieren waarop je de sociale kring kunt betrekken:

 • Familieleden: Vraag broers, zussen of andere naasten om ook het belang van tandartsbezoeken te benadrukken.
 • Vrienden of buren: Moedig vrienden of buurtgenoten van de oudere aan om ook over hun eigen tandartsbezoeken te praten, zodat het onderwerp minder beladen wordt.
 • Zorgverleners: Deel je zorgen met zorgverleners en werk samen aan een plan voor regelmatige tandartsbezoeken.

Samenwerking en ondersteuning uit de sociale kring kunnen een groot verschil maken in het bevorderen van regelmatige mondzorg.

Maak een schema voor tandartsbezoeken en stel herinneringen in. Regel vervoer als dat nodig is en bied aan om mee te gaan. Deze kleine stappen kunnen een groot verschil maken in het behouden van een goede mondgezondheid. Hier zijn enkele praktische tips:

 • Plan vooruit: Maak afspraken voor tandartsbezoeken ruim van tevoren en zet ze in de agenda.
 • Herinneringen: Gebruik herinneringen op de telefoon of kalenders om de afspraak niet te vergeten.
 • Vervoer regelen: Als de oudere niet zelf kan rijden, regel dan vervoer via familie, vrienden of een lokale vervoersdienst.
 • Begeleiding: Bied aan om mee te gaan naar de afspraak voor ondersteuning en gezelschap.

Deze stappen helpen om de drempel voor tandartsbezoeken te verlagen en zorgen voor een consistente mondzorgroutine.

Praten over de tandarts is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is een essentieel gesprek voor de gezondheid van je ouder wordende dierbaren. Begin vandaag nog het gesprek, betrek de sociale kring en maak mondzorg een prioriteit. Goede mondzorg draagt bij aan een betere levenskwaliteit en voorkomt ernstige gezondheidsproblemen.

Ouderen aan het praten over de tandarts

Het kan moeilijk zijn om over gezondheidsproblemen te praten, maar met zorg en begrip kun je een groot verschil maken. Begin het gesprek vandaag nog en help je dierbaren om een gezonde glimlach te behouden. Een kleine inspanning van jouw kant kan een groot verschil maken in hun leven.


In een oriënterend gesprek bekijken we graag hoe we de mondzorg binnen jouw organisatie samen het beste kunnen verzorgen. We bespreken wat er nodig is en welke diensten vanuit Omnios het beste bij de organisatie passen.

Er is veel mogelijk. Vanzelfsprekend mondzorg voor de bewoners van uw zorginstelling. Maar ook mondtrainingen voor het zorgpersoneel, over het belang van (preventieve) mondzorg.

Laat het ons weten. We beantwoorden graag al je vragen.

Dit bericht delen