Jij ziet het toch ook?

Schrijf je in voor de Omnios-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van mondzorg voor kwetsbare mensen.

Email
Naam

Het belang van tandartsbezoeken voor zorgafhankelijke, thuiswonende ouderen

Ouder worden brengt veel veranderingen met zich mee, waaronder een toenemende behoefte aan hulp bij dagelijkse activiteiten. Voor thuiswonende ouderen die steeds zorgafhankelijker worden, is het belangrijk om aandacht te blijven besteden aan mondzorg. Regelmatige tandartsbezoeken spelen hierin een cruciale rol. Wij leggen je graag uit waarom het zo belangrijk is dat ouderen de tandarts blijven bezoeken en welke gevolgen dit kan hebben voor hun algehele gezondheid.

Goede mondzorg draagt bij aan de algehele gezondheid en welzijn. Voor ouderen is dit extra belangrijk, omdat zij vatbaarder zijn voor mondgezondheidsproblemen zoals:

 • Tandvleesontstekingen: Deze kunnen leiden tot pijn, tandverlies maar ook het verspreiden van bacteriën via de bloedbaan.
 • Tandverlies: Dit beïnvloedt niet alleen het kauwen, maar kan ook zorgen voor ondervoeding en de levenskwaliteit verlagen.
 • Systemische ziekten: Slechte mondgezondheid kan bijdragen aan ernstige gezondheidsproblemen zoals hartziekten en diabetes.

Het negeren van mondzorg kan leiden tot ernstige complicaties die de algehele gezondheid van je dierbaren aantasten.

 • Benauwdheid
 • Agressie
 • Longontsteking
 • Ondervoeding
 • Maag- en darmproblemen
 • Stress
 • Verslikken
 • Hart- en vaatziekten

Naarmate ouderen meer zorgafhankelijk worden, kan het onderhouden van goede mondzorg een uitdaging worden. Fysieke beperkingen, zoals artritis of mobiliteitsproblemen, kunnen het moeilijk maken om dagelijks de tanden goed te poetsen en te flossen. Daarnaast kunnen andere gezondheidsproblemen en medicatie de mondgezondheid beïnvloeden, waardoor de behoefte aan regelmatige tandartsbezoeken nog groter wordt.

Regelmatige tandartsbezoeken hebben tal van voordelen voor zorgafhankelijke thuiswonende ouderen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

 • Voorkomen van problemen: Regelmatige controles en professionele reiniging kunnen tandvleesontstekingen en tandbederf voorkomen. Dit vermindert de kans op pijnlijke en kostbare behandelingen op de lange termijn.
 • Vroegtijdige opsporing: De tandarts kan vroegtijdig problemen zoals mondkanker of tandvleesziekten opsporen. Vroege detectie en behandeling kunnen ernstige complicaties voorkomen en de kans op succesvolle behandelingen vergroten.
 • Advies en ondersteuning: De tandarts kan advies geven over speciale mondverzorgingsproducten en technieken die geschikt zijn voor ouderen. Dit kan helpen bij het behoud van een goede mondgezondheid, zelfs als de oudere zelf niet meer in staat is om volledige mondzorg te bieden.
 • Behouden van eetplezier en voedingsstatus: Gezonde tanden en een pijnvrije mond maken het makkelijker om te eten en te genieten van voedsel. Dit is essentieel voor het behoud van een goede voedingsstatus en algehele gezondheid.
 • Verbeterde levenskwaliteit: Een gezonde mond draagt bij aan het algehele welzijn en de levenskwaliteit. Ouderen met een goede mondgezondheid kunnen beter communiceren, eten en lachen zonder pijn of ongemak.

Het belang van regelmatige tandartsbezoeken voor zorgafhankelijke thuiswonende ouderen kan niet genoeg benadrukt worden. Goede mondzorg draagt bij aan een betere levenskwaliteit en voorkomt ernstige gezondheidsproblemen. Zorg ervoor dat je dierbaren regelmatig naar de tandarts gaan om hun mondgezondheid en algehele welzijn te waarborgen.

Oudere naar de tandarts

Het kan moeilijk zijn om over gezondheidsproblemen te praten, maar met zorg en begrip kun je een groot verschil maken. Begin het gesprek vandaag nog en help je dierbaren om een gezonde glimlach te behouden. Een kleine inspanning van jouw kant kan een groot verschil maken in hun leven.

In een oriënterend gesprek bekijken we graag hoe we de mondzorg binnen jouw organisatie samen het beste kunnen verzorgen. We bespreken wat er nodig is en welke diensten vanuit Omnios het beste bij de organisatie passen.

Er is veel mogelijk. Vanzelfsprekend mondzorg voor de bewoners van uw zorginstelling. Maar ook mondtrainingen voor het zorgpersoneel, over het belang van (preventieve) mondzorg.

Laat het ons weten. We beantwoorden graag al je vragen.

Dit bericht delen