Slechte mondgezondheid bij zorgafhankelijke mensen: het kan je hart raken

Een gezonde mond is meer dan een mooie lach. De mond speelt een belangrijke rol in je gezondheid. Als je niet goed voor je mond zorgt, kun je last krijgen van pijn, ontstekingen of andere problemen in je mond. Maar dat is niet alles. Slechte mondzorg kan ook een verband hebben met andere gezondheidsklachten zoals hart- en vaatziekten.

Als zorgverlener kan het ‘je hart raken’ wanneer je ziet dat de mondgezondheid achteruitgaat. Problemen door een slechte mondgezondheid komen niet alleen in de mond voor, maar kunnen namelijk ook de algehele gezondheid van de mensen raken. Zo is er bijvoorbeeld een verband tussen tandvleesontsteking en hart- en vaatziekten. Een goed verzorgde mond maakt dus een groot verschil. Het voorkomt niet alleen ongemakken, maar helpt ook om het lichaam gezond te houden.

Voor mensen die zorg nodig hebben is een gezonde mond niet altijd vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld bij bewoners van zorginstellingen of kwetsbare ouderen die thuis wonen. Ze hebben vaker een slecht gebit dan jonge mensen die regelmatig een tandarts bezoeken. Dit komt doordat ze bijvoorbeeld minder goed kunnen bewegen, geheugenproblemen hebben of niet weten dat een gezonde mond belangrijk is voor hun gezondheid.

Vaak wordt er pas ingegrepen als er al problemen zijn. Denk bijvoorbeeld aan tandvleesontsteking of gaatjes. Deze kunnen zorgen voor pijn, een nare geur uit de mond of problemen met eten. Deze groep heeft meer kans op gezondheidsklachten zoals hart- en vaatziekten. Daarom is het extra belangrijk om elke dag aandacht te besteden aan hun mondzorg.

Als zorgmedewerker heb je een belangrijke taak in het opmerken van problemen in de mond. In de Richtlijn voor Langdurige Zorg is een stuk geschreven over het herkennen van problemen in de mond. Hierin staan handige tips.

De richtlijn geeft bijvoorbeeld aan dat zorgverleners moeten letten op:
• Droge mond, iets wat vaak voorkomt bij ouderen (vooral als ze meer dan 5 verschillende soorten medicijnen gebruiken).
• Ontstekingen of zweren in de mond.
• Moeite met kauwen of slikken, wat kan wijzen op pijn in de mond.

Door deze signalen op tijd te herkennen, kunnen zorgverleners voorkomen dat kleine mondproblemen groter worden. Meer informatie over deze richtlijn vind je op het kennisplein van Omnios.

Het is dus belangrijk om problemen in de mond op tijd te herkennen. Dit kan door bewoners te helpen met de dagelijkse mondverzorging. Daarnaast kan een vast mondzorgteam, dat op vaste dagen aanwezig is, in zorginstellingen hierbij veel betekenen. Dit team bezoekt de bewoners regelmatig en bouwt een band op met het zorgpersoneel. Zo wordt het makkelijker om vragen te stellen, moeilijke situaties te bespreken en kan er sneller ingegrepen worden bij problemen. Ook blijft de mondgezondheid meer in beeld waardoor het een vanzelfsprekend deel wordt van de dagelijkse zorg.

• Poets 2x daags de tanden en reinig tussen de tanden bijvoorbeeld met ragers. Bekijk hier video’s van poetsinstructies.
• Let op problemen zoals bloedend, rood en gezwollen tandvlees of een slechte adem, meld deze.
• Werk samen met tandartsen en mondhygiënisten voor regelmatige controle en advies.
• Volg een mondzorgtraining bij een erkend bureau of HKZ-gecertificeerde mondzorgverlener.

Goede mondzorg voor kwetsbare ouderen en zorgafhankelijke mensen is niet alleen de taak van de tandarts, maar van iedereen die betrokken is bij de zorg. Goede mondzorg zorgt voor een betere algehele gezondheid, en dat is extra belangrijk voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Het verhoogt de kwaliteit van leven.

Wil je weten hoe de mondzorg in jouw zorginstelling geregeld is? Of er al volgens de nieuwste richtlijnen gewerkt wordt? Neem dan contact op met Omnios voor een vrijblijvende mondzorganalyse. We kijken graag met je mee!

Dit bericht delen