De Wet DBA heeft in de afgelopen jaren veel stof doen opwaaien, vooral in de zorgsector. Voor zorginstellingen, waar zelfstandige zorgverleners een belangrijke rol spelen, is de aanscherping van de Wet DBA in september 2024 een wake-up call. De nieuwe regels maken de spelregels duidelijker, maar brengen ook strengere eisen met zich mee. Dat vraagt om een kritische blik op samenwerkingen en oplossingen.
Wat houdt de Wet DBA in?
Het begrip ‘schijnzelfstandigheid’ speelt een grote rol bij de Wet DBA. Dit gebeurt wanneer iemand werkt als zelfstandige, maar er in de praktijk sprake is van een verkapt dienstverband. Dit kan een ongelijk speelveld creëren, en de opdrachtgever – of werkgever – ontloopt zo verplichtingen naar de werkende en de Belastingdienst.
De Wet DBA legt nu meer nadruk op gezamenlijke verantwoordelijkheid: zowel de opdrachtgever als de zzp’er moet zorgen dat de werkrelatie correct wordt gekwalificeerd. Vanaf januari 2025 zal de Belastingdienst intensiever gaan handhaven. Zorginstellingen moeten oppassen dat zzp’ers niet worden gezien als reguliere werknemers; anders kunnen boetes en naheffingen volgen.
Wat betekent dit voor zorginstellingen?
Het verdwijnen van de modelovereenkomsten maakt de situatie complexer. Voorheen boden deze overeenkomsten duidelijkheid en zekerheid, maar nu moeten zorginstellingen strenger toezien op de zelfstandigheid van zzp’ers. Dit vraagt om een grondige herziening van hoe flexibele krachten worden ingezet.
Vastigheid als sleutel tot betere zorg
Bij Omnios geloven we dat betrokkenheid en herkenbaarheid essentieel zijn voor kwalitatieve zorg. Ons vaste mondzorgteam creëert niet alleen vertrouwen bij bewoners, maar ook bij zorgpersoneel. Zoals Annelot Baltussen, gedifferentieerd mondhygiënist-geriatrie en trainer bij Omnios, vertelt: “Vertrouwen, herkenning en korte communicatielijnen zijn essentieel voor goede mondzorg. Doordat we met vaste teams op locatie werken, bouwen we een band op met bewoners én zorgmedewerkers. Die vertrouwde relatie maakt het verschil in de kwaliteit en continuïteit van de zorg.”
Hoe Omnios helpt
Met de nieuwe regels in aantocht kan een vaste samenwerking met gespecialiseerde zorgverleners zoals Omnios een oplossing bieden. Door duurzame relaties te bouwen en samen te werken als verlengde arm van de zorginstelling, zorgen we samen voor betere en meer betrokken zorg.
De nieuwe Wet DBA vraagt om aanpassingen, maar biedt ook kansen om de zorg écht te versterken. Samen bouwen we aan toekomstbestendige mondzorg.
Meer weten over ambulante mondzorg?
Wil je meer weten over hoe Omnios kan helpen om de mondzorg binnen jouw zorginstelling goed te organiseren? Neem dan contact op.