Longontsteking en mondgezondheid: een stille, maar gevaarlijke link

Wist je dat een gezonde mond veel meer betekent dan een frisse adem of een mooie glimlach? Een slechte mondgezondheid kan leiden tot serieuze problemen, zoals een longontsteking. Vooral bij ouderen en zorgafhankelijke mensen kan een niet goed verzorgde mond de kans op longontsteking vergroten.


Als verzorgende of verpleegkundige speel je een belangrijke rol in het voorkomen van dit risico. Door dagelijks aandacht te besteden aan mondzorg help je mondproblemen te voorkomen en draag je bij aan de algehele gezondheid van je cliënten. In deze blog leggen we uit hoe een slechte mondgezondheid kan leiden tot longontsteking en wat jij kunt doen om dit te voorkomen.

Longontsteking is een infectie van de longen die wordt veroorzaakt door bacteriën, virussen of schimmels. De infectie zorgt ervoor dat de longen niet goed meer kunnen werken, wat klachten kan geven zoals benauwdheid, hoesten en koorts. Bij gezonde mensen is longontsteking vaak goed te behandelen. Voor kwetsbare groepen, zoals ouderen en zorgafhankelijke cliënten, kan het levensgevaarlijk zijn.


In zorginstellingen komt longontsteking relatief vaak voor. Dit komt omdat veel bewoners gevoelig zijn voor longinfecties omdat ze een verzwakt immuunsysteem hebben. Door moeite met slikken, kunnen bacteriën uit de mond makkelijk in de longen terechtkomen en daar een infectie veroorzaken. Daarom is het zo belangrijk om niet alleen aandacht te besteden aan algemene hygiëne, maar ook aan een goede mondverzorging. Het voorkomen van longontsteking begint dus ook bij een schone en gezonde mond.

Stel je voor: een cliënt draagt een gebitsprothese die al een paar dagen niet goed is schoongemaakt. Voedselresten en tandplak hebben zich opgehoopt en bacteriën krijgen vrij spel. Tijdens het eten of slapen kunnen deze bacteriën samen met kleine hoeveelheden speeksel in de luchtwegen terechtkomen. Voor een gezond persoon is dat meestal geen probleem, maar bij een kwetsbare cliënt kan dit leiden tot een longinfectie.


Met iets meer aandacht voor de dagelijkse mondzorg, zoals het poetsen van tanden en het reinigen van protheses, kun je helpen om deze risico’s te verkleinen. Zo maak je een groot verschil in de gezondheid van je cliënten.

Hoe kun je als verzorgende, verpleegkundige of mantelzorger nou zorgen dat de mondgezondheid goed blijft? In de Richtlijn Mondverzorging staat uitgelegd hoe je dit het beste kunt doen. Je kunt een eenvoudige samenvatting van deze Richtlijn hier downloaden. Daarnaast helpen deze simpele stappen om mondproblemen en gezondheidsrisico’s te voorkomen:

  • Poets de tanden van je cliënten: Poets minimaal 2x per dag grondig, dit voorkomt tandplak en houdt de mond gezond.
  • Maak protheses schoon: Reinig protheses dagelijks om bacteriën en voedselresten te verwijderen.
  • Signaleren van mondproblemen: Let op symptomen zoals roodheid, zwelling of pijn in de mond, en meld dit tijdig.
  • Ondersteun bij mondverzorging: Help cliënten bij het dagelijks tandenpoetsen of reinigen van hun gebitsprothese wanneer ze dit niet zelf kunnen.
  • Betrek familie en mantelzorgers: Leg hen uit hoe ze kunnen helpen bij het onderhouden van een goede mondgezondheid.

Deze dagelijkse handelingen zijn eenvoudig, maar hebben een grote impact. Wil je meer leren? Bekijk dan de poetsinstructies op YouTube en download de handige poetskaarten op onze website. Zo zorg je ervoor dat mondzorg niet vergeten wordt en help je om je cliënten gezond en comfortabel te houden.

Goede mondzorg is echt teamwork. Het begint bij kleine, dagelijkse handelingen, maar heeft een grote impact op het welzijn van je cliënten. Door samen te werken – als verzorgende, verpleegkundige, familie, mondzorgteam en behandelend artsen – kun je bijdragen aan een gezondere mond. Daarmee help je om ernstige infecties, zoals longontsteking, te voorkomen.


Wil je meer weten over hoe je goede mondzorg kunt bieden? Download onze handige poetskaarten op onze website en help je cliënten om gezond en comfortabel te blijven.


En wil je weten of de mondzorg in jouw zorginstelling goed geregeld is? Vraag dan de gratis mondzorganalyse aan. We helpen jou graag!

Dit bericht delen