Onze CSA, het startpunt van goede mondzorg

Bij Omnios hebben we maar liefst drie Centrale Sterilisatie Afdelingen, ook wel bekend als CSA’s, die een essentiële rol spelen bij het waarborgen van veiligheid en hygiëne. Deze afdelingen zijn het startpunt van goede mondzorg, vooral voor onze zorgafhankelijke cliënten.

In onze CSA’s ondergaat het vuile instrumentarium een zorgvuldig en professioneel proces van reiniging, desinfectie en sterilisatie. Dit gebeurt allemaal voordat het schone instrumentarium klaargemaakt wordt voor transport.

Hier is hoe het proces verloopt:

  1. Aankomst aan de vuile kant: Gebruikte instrumenten komen binnen aan de vuile kant van de CSA. Onze sterilisatiemedewerkers pakken het vuile instrumentarium uit de transportboxen en plaatsen ze in rekken.
  2. Reiniging en desinfectie: De rekken met instrumenten gaan door de thermodesinfector, ook wel de instrumentenwasmachine genoemd. Dit apparaat reinigt en desinfecteert de instrumenten grondig.
  3. Samenstellen van setjes: Na het desinfectieproces worden verschillende setjes samengesteld met instrumenten die dagelijks worden gebruikt door onze tandartsen en mondhygiënisten.
  4. Verpakking en sterilisatie indien nodig: De setjes worden zorgvuldig verpakt in sterilisatiezakjes. Indien nodig ondergaan ze ook sterilisatie in de autoclaaf, een machine die stoom onder hoge druk gebruikt voor sterilisatie.

Dit nauwgezette proces draagt bij aan het waarborgen van hygiënisch en veilig instrumentarium, wat van essentieel belang is voor het leveren van goede mondzorg. Nadat de setjes deze fasen hebben doorlopen, worden ze verpakt en verdeeld over transportboxen.

Onze transportmedewerkers zorgen ervoor dat de completere mondzorgsets, inclusief behandelunit en mobiele tandartsstoel, op locatie worden geleverd. Dit stelt Omnios in staat om tandheelkundige zorg op elke locatie te bieden!

Schoon instrumentarium vormt de kern voor de veiligheid en hygiëne in ons werk en markeert het beginpunt van goede mondzorg voor al onze zorgafhankelijke cliënten.

Wil je het hele proces zien? Bekijk dan onze video over de CSA!

Dit bericht delen