Jij ziet het toch ook?

Schrijf je in voor de Omnios-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van mondzorg voor kwetsbare mensen.

Email
Naam

‘Wij nemen de tijd voor elke patiënt’ – Mandy, tandartsassistente

In de zorgsector zijn er bijzondere professionals die met veel passie hun expertise inzetten om de gezondheid en het welzijn van anderen te verbeteren. Een van die toegewijde personen is Mandy, een tandartsassistente die werkzaam is in de ouderenzorg bij Omnios.
Met een gedreven team, bestaande uit een tandarts en een mondhygiënist,  is Mandy wekelijks bij verschillende verzorgingshuizen om een belangrijke rol te spelen in de mondverzorging van de bewoners.


“Elke werkdag is een nieuwe uitdaging”, vertelt Mandy. “Ik begin met het gereedmaken van de behandelkamer. Aangezien we mobiele apparatuur hebben, moet ik de stoel en materialen klaarzetten en alle benodigde instrumenten op orde brengen. Soms voeren we behandelingen uit, zoals extracties, terwijl we andere keren met onze torenkar langs de kamers van de patiënten gaan voor controles.”

De weg naar deze rol binnen de zorg was voor Mandy ongebruikelijk maar heel waardevol. “Ik begon met een niveau 3-opleiding tot verzorgende en vervolgde mijn opleiding met niveau 4-verpleging”, legt Mandy uit. “Ik werkte daarna in een verzorgingstehuis, maar merkte dat ik steeds minder tijd had om echt een band op te bouwen en leuke activiteiten met de bewoners te ondernemen. Vanwege mijn sterke affiniteit met ouderen besloot ik toen de weg van mondzorg in te slaan. En dat bleek een buitengewoon goede keuze.”

Met een combinatie van interne training en externe opleidingen heeft Mandy zich ontwikkeld tot een echte mondzorgprofessional. “Naast de interne trainingen heb ik ook verschillende cursussen gevolgd, zoals een cursus palliatieve zorg”, vertelt Mandy. “In de laatste levensfase wordt mondverzorging vaak vergeten, maar wij streven ernaar om het zo comfortabel mogelijk te maken voor onze patiënten.”

Wat Mandy vooral waardeert aan werken in de mondzorg voor ouderen is de mogelijkheid om echt de tijd te nemen voor elke patiënt. “In een reguliere tandartspraktijk moet je vaak binnen vijf of tien minuten klaar zijn”, legt Mandy uit. “Maar als wij een half uur besteden aan een controle, is dat geen enkel probleem. Het is essentieel om een sterke affiniteit met ouderen te hebben. Sommige patiënten hebben te maken met dementie en soms worden we geconfronteerd met agressie. Mijn taak is om deze mensen op hun gemak te stellen. Het lukt niet altijd om de behandeling uit te voeren, maar als het wel lukt, geeft dat extra voldoening.”

Met haar toewijding en liefde voor het vak is Mandy een waardevol lid van het Omnios mondzorgteam. Samen met haar team probeert ze om een positieve impact te hebben op het leven van de patiënten, en dat maakt haar tot een onmisbare schakel in de zorg voor ouderen.

Dit bericht delen