Reinigen eigen tanden en kiezen bij zorgafhankelijke personen

Een goede mondverzorging is van groot belang voor je gezondheid, dat geldt natuurlijk ook voor zorgafhankelijke personen. In deze blog over ‘het reinigen van eigen tanden’ vind je een gedetailleerde beschrijving van hoe je deze zorg het beste kunt verlenen, inclusief instructievideo, zodat mondhygiëne een routine wordt die bijdraagt aan een betere gezondheid.

Tweemaal daags de mond zorgvuldig reinigen is cruciaal. Het is ideaal om dit ’s ochtends na het ontbijt en ’s avonds voor het slapengaan te doen. Bij voorkeur op een plek waar de cliënt zich op zijn gemak voelt. Dit kan zijn in de stoel, op de bank, bij de wastafel en zelfs in bed.

  1. Voorbereiding en Benodigdheden: Controleer het mondverzorgingsplan en zorg voor de juiste hulpmiddelen: handschoenen, tandenborstel, fluoride-tandpasta, nierbekken, waterbekertje, tongschraper, doekje, handdoek, en eventueel een spiegel.
  2. Cliëntcommunicatie: Maak altijd contact met de cliënt, vertel wat er gaat gebeuren en blijf dit herhalen tijdens de procedure.
  3. Poetsen: Poets in een vaste volgorde: binnenkant, buitenkant, bovenkant. Gebruik een elektrische of handtandenborstel en volg de aangegeven technieken voor effectief poetsen.
  4. Interdentale Reiniging: Reinig de ruimten tussen tanden en kiezen met een rager, startend bij de achterste kiezen.
  5. Extra Stappen: Verwijder eventuele aanslag op de tong met een tandenborstel of tongschraper. Reinig de buitenkant van de mond met een nat doekje en droog af met een handdoek.
  6. Nabehandeling: Spoel de hulpmiddelen af met water en berg de tandenborstel met de borstelkop omhoog op.

Het observeren van de mond tijdens de verzorging biedt een waardevolle kans om eventuele bijzonderheden te signaleren. Let op veranderingen in de mondgezondheid, zoals roodheid, zwellingen of bloedingen tijdens het poetsen. Dit kan wijzen op ontstekingen of andere problemen die aandacht vereisen.

Het vastleggen van deze observaties in het dossier van de cliënt biedt niet alleen inzicht in de gezondheid van de mond, maar zorgt er ook voor dat collega’s op de hoogte zijn. Dit gezamenlijk bewustzijn draagt bij aan een proactieve aanpak van mondverzorging, waardoor problemen mogelijk eerder worden opgemerkt en aangepakt.

De poetskaarten vormen een waardevolle ondersteuning voor zowel zorgverleners als voor sommige cliënten in het nastreven van een optimale mondgezondheid. Ze bieden niet alleen visuele instructies, maar fungeren ook als een gids voor een gestructureerde en effectieve mondverzorgingsroutine.

Door het gebruik van deze kaarten kan stap voor stap de mondhygiëne verbeteren. Het educatieve aspect van deze kaarten reikt verder dan alleen de zorginstellingen: ze dragen bij aan het vergroten van de bewustwording rond mondverzorging.

Het delen van deze hulpmiddelen maakt de weg vrij voor een grotere toegankelijkheid tot goede mondzorg, waarbij preventie een sleutelrol speelt in het behoud van een gezonde mond.

Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

In een oriënterend gesprek bekijken we graag hoe we de mondzorg binnen jouw organisatie samen het beste kunnen verzorgen. We bespreken wat er nodig is en welke diensten vanuit Omnios het beste bij de organisatie passen.

Er is veel mogelijk. Vanzelfsprekend mondzorg voor de bewoners van uw zorginstelling. Maar ook mondtrainingen voor het zorgpersoneel, over het belang van (preventieve) mondzorg.

Laat het ons weten. We beantwoorden graag al je vragen.

Dit bericht delen